145 хиляди лева ще се разпределят между 32 спортни клуба в община Перник съобразно новоприетата Наредба за финансово подпомагане, съобщи Десислава Стойова - главен експерт "Спорт" в общинската администрация.

Общо 500 хиляди лева са предвидени за спорт в бюджета на община Перник за 2020 г. От тях 250 хиляди лева са предназначени за футболния клуб Миньор, 50 хиляди лева - за волейболния отбор на "жълто-черните", също толкова са планирани за мероприятията в спортния календар. 70 процента от общинската субсидия по Наредбата отива в детско-юношеските школи.

Най-много - 11 029 лева, получава ДЮШ на волейболния клуб Миньор, който участва в държавни първенства с 11 отбора. Само в една възраст клубът няма женски отбор.

На ДЮШ на баскетболния клуб Миньор 2015 са разпределени 7638 лева. Клубът участва с девет отбора в държавни първенства. Мъжкият състав, който е първенец в Националната аматьорска баскетболна лига, ще получи субсидия на стойност 3547 лева.

Отчетени са заслугите на спортен клуб "Кракра" - джудо, който сумарно ще бъде субсидиран с 10367 лева за 2020 година. Помощта за ръгби и футбол клуб "Валяците" е 8044 лева, за спортен клуб по тенис на маса "Металик" - 7426 лева и т.н.

"90 процента от клубовете са доволни от предоставеното финансиране", посочи Стойова.

За първи път в община Перник парите за спорт се разпределят съобразно предварително обявени критерии. Например пред клубовете е поставено условие да са били регистрирани и да са развивали спортно-състезателна и тренировъчна дейност /масов детско-юношески, аматьорски спорт за мъже и жени, масов спорт за хора с увреждания/ на територията на община Перник минимум една календарна година преди годината на кандидатстване за финансово подпомагане, да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и др. Наредбата е утвърдена от Общинския съвет след обществено обсъждане./БТА