Специалистът по международно спортно право Георги Градев коментира на страницата със във Фейсбук казуса "Миньор Перник". Припомняме, че вчера БФС реши да обяви за шампиони в Трета лига отборите, които към момента на прекратяване на първенствата са на първо място. Изключението е Югозападната Трета лига, където Миньор води с точка на Септември Симитли, но чуковоте са и с мач повече. Поради тази причина от футболния съюз решиха двата тима да играят бараж. Ето какво казва по темата Градев:

"Миньор може да обжалва решението на ИК на БФС или пред конгреса по реда на ЗЮЛНЦ, или пред АССГ по реда на АПК (има достатъчно съдебна практика вече, която определя решенията на УС на лицензирана спортна федерация като индивидуални административни актове по смисъла на чл. 21, ал. 1 от АПК, които подлежат на съдебен контрол по силата на чл. 120 от Конституцията).

Решението на ИК по отношение на Миньор противоречи на “духа и постановките” на Наредба за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2019/2020 г., което е нарушение на чл. 51 от същата.

П.П. По своя смисъл, оставката е отказ от задължения и права. Както едно лице в оставка не може да бъде заставено да упражнява правомощия, така и то не може да се възползва от своите права в оставка. ИК подаде колективна оставка преди време и не я е оттеглил досега. Кой легитимен орган в БФС тогава е взел днешното решение?