Изключителни неприятни сцени белязаха мача от третия кръг на Югозападната Трета лига между Хебър и Миньор в събота следобен. Хебър победи Миньор с 1:0, но двубоя ще се запомни с боя между запалянковци на съперниците.

В социалните мрежи бе разпространено видео, на което се вижда как присъстващите полицаи трудно удържат феновете.

"В третата минута, още с влизането си на стадиона, агитката на Миньор провокира тази на Хебър с обиди и хвърляне на камъни и в сектора за гости се стигна до физически контакт на феновете. Мачът беше прекъснат за около пет минути, през което време органите на реда си свършиха работата, изграждайки жив буфер между двете агитки", пише pzsport.info.

От ФК Миньор пък днес разпространиха декларация за организацията на футболната среща, играна в Пазарджик.

Ръководството на ФК Миньор застава зад своите привърженици и осъжда опитите за прехвърляне на вината от болната на здравата глава, относно инцидентите в началото на мача между Хебър и Миньор, се казва в документа.

По време на футболната среща грубо бе нарушена Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС сезон 2017/2018 г. и бяха застрашени здравето и живота на привържениците на ФК Миньор, твърдят от клуба.

Според перничани заради небрежност от страна на клуба домакин и делегата на БФС Валентин Борисов се е стигнало до ексцесии в сектора за гости, които по чудо не са завършили със смърт.

В дните преди двубоя ФК Миньор /Перник/ се постара да изпълни разпоредбите на нормативните документи и предприе всички мерки, за да се избегнат подобни инциденти, а именно:

- ФК Хебър, в лицето на Борис Димитров е бил информиран, че привърженици от Перник ще пътуват за мача.
- Чрез ОДМВР - Перник полицията в Пазарджик също е била уведомена.
- Обявен е приблизителният брой зрители, начин на придвижване и час на тръгване.

Необяснимо защо усилията ни се оказаха напразни, питат от Миньор.

Според ръководството на "жълто-черните" напрежението е нараснало минути преди първия съдийски сигнал на Волен Чинков и то е било породено от различната цена на билетите за домакини /3 лв. / и гости /5 лв./, с което е бил нарушен чл. 33, т. 6 от Наредбата, за което дежурният делегат е бил уведомен своевременно, декларира Миньор.

Категорията място в клетката за гости в никакъв случай не може да се сравни с останалите сектори на ст. "Георги Бенковски", където цената за вход бе 3 лева, уверяват перничани.

В същото време привържениците на ФК Миньор са били атакувани физически от около 50 човека местни запалянковци, които пробягали около 200 метра от срещуположната трибуна без никакво усилие от страна на охранителната фирма да ги спре.

Феновете на ФК Хебър нахлули в клетката и се стигна до сбиване с гостите, сред които имаше и деца, твърдят от Миньор.

Закъснялата реакция на дежурния делегат на БФС за помощ от страна на полицията, която е била извън стадиона, до голяма степен допринесе за грозните сцени, ранените зрители и спирането на мача за около 5 минути, декларира ръководството на гостуващия клуб.

Още преди началото на футболната среща е било ясно, че не е спазен чл. 32 от Наредбата на БФС, въпреки взетите мерки от страна на ФК Миньор.

Според чл. 33 на Наредбата ФК Хебър като домакин, освен задълженията си по чл. 28 носи и особена отговорност за осигуряване на ред и сигурност в спортната зона преди, по време и след провеждането на срещата.

От клуба домакин не бяха изпълнили чл. 13. (1) от Наредбата за сигурността на спортните обекти и ЗООРПСМ, както и Наредба щ 8121з-647 от 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.

Според ръководството на ФК Миньор лошата организация при гостуванията на отбора от страна на клубовете-домакини се превръща в опасен рецидив през последните години, а пернишкият клуб е несправедливо наказван, заради чужда немарливост. Подобни са били случаите в Ботевград и Самоков през миналото първенство.

ФК Миньор е клуб с близо вековна история и за разлика от много други отбори се радва от подкрепата на своите фенове навсякъде из България. Ние, като ръководство на този славен клуб ще продължим да настояваме за спазване на нормативните документи, свързани с реда и сигурност по стадионите, защото здравето и живота на всеки един наш привърженик е по-важно от всичко, заключват ръководителите на пернишкия клуб. /БТА