Съвместна публикация на вестник "Стандарт" и Gong.bg.

Щом намажем релсите със грес,спира бързият експрес.

И тогава с пистолет в ръка грабвам златото в торба. Ооо, Сузана, ти за мен недей тъжи ...

Тази стара каубойска песен с български текст си припявахме, когато бяхме млади по пионерските лагери, дрънкайки на китара. Надявахме се да съблазним с певчески умения някоя готина Сузана, или както там се е казвала набелязаната девойка, вече не помня имена. Та нещо такова явно са замисляли пернишките ергени, дошли на лицензирания в последния момент техен стадион в мача срещу "любимия" съперник Левски.Да покажат мускули и какви са мъжкари

Пък дано някоя симпатична софиянка със синя фланелка от агитката отсреща да им се върже след мача. Ще я наричаме за благозвучие Сузана, както в песента.

ОК. Номерът с греста по оградите не е нов, и другаде са го правили. Но онова с въздушната пушка и сачмата в челото на момчето от София надхвърля всичко нормално. Късмет, че остана живо! Нямам нищо против съперничеството по трибуните, но за всичко си има граници. Затова столичното маце Сузана няма и да помирише повече Перник, а камо ли да ходи на мач там.

А иначе шефовете на Миньор се бяха постарали наистина за стадиона, играчите в жълто-черно показаха традиционните си биткаджийски добродетели, но съперникът им отвърна със същото. И понеже е по-опитен и все пак по-класен, победи в края с 2:0.

В България, знаете, сме изобретателни. Освен грес и въздушни пушки за даването на лицензи на стадионите очевидно помага и разсипването на кабърчета и стъкла в наказателните полета, каквато щуротия измислиха феновете на Ботев. "Канарчетата" май единствени са без съпротивителни сили на терена от всичките 16 отбора. Дори и когато поведат с два гола, както стана срещу новака Монтана, пак губят.

ЦСКА сложи тройка на Берое, но дано показаното в Сливен да е било само за заблуда на Динамо (Москва). Независимо от убедителния резултат именно новакът Берое водеше играта и правеше интересните неща до втория гол във вратата си. Неопитността обаче и тук си каза решителната дума.

Тук е моментът да вляза в задочен спор с онези, които протестират срещу отлагането на мача Левски - Литекс от третия кръг, предвиден по програма за неделя. Моля ги, нека самите те да посочат ден от уикенда, в който дербито може да се състои. В четвъртък вечерта Литекс гостува в Беларус на БАТЕ, а във вторник "сините" играят реванша с Дебрецен в Будапеща. Значи, или едните идват от самолета на стадиона, или другите от стадиона отиват на летището. По принцип и аз съм против отлаганията. Някъде из Европа, но предимно в Стара Европа, се срещат случаи, когато между два мача има само 48 часа. В България обаче това е равно на самоубийство. А пък и помня как на пресконференцията преди мача Рен - Локо (Сф) треньорът на французите половината време плака, че са им насрочили шампионатния мач само два дни по-късно. Излезе с част от резервите и Локото за малко да ги елиминира.

Изненадата в кръга поднесе Литекс с домакинската си загуба от Пирин. Всъщност изненада ли е? Типично в стила на ловчанлии. И те са като Локо (Сф) и Славия.

В Литекс има амбиции, но няма постоянство

При "оранжевите" те са винаги шампионски в началото, но скоро се превръщат само в претенции за зона Европа. Затова Левски и ЦСКА априори винаги трябва да се смятат за фаворити.

Славия би Локо (Мездра) 1:0 със срамна дузпа в края. И Локо (Сф) получи дузпа подарък срещу Спортист (Своге). Вярно е също, че първият гол на гостите падна във втората минута и петнадесетата секунда добавено време при една минута продължение, но това не може да е оправдание за "железничарските" мъки до 3:2.